EKO-mobility

ekoΟικοδομώντας συνειδητά μια οικολογική συμπεριφορά, προτρέπουμε τους μαθητές να αλλάξουν την καθημερινή τους συνήθεια μετακίνησης και να «πενταλάρουν» με ποδήλατα που θα δωριθούν στα σχολεία τους. Με διασκεδαστικό τρόπο γιατί θα κινούνται και θα χαίρονται τη διαδρομή, μαθαίνουν να εξοικονομούν ενέργεια και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προσφέρουμε ακόμα τη σπουδαιότερη σήμερα φυσική πηγή ενέργειας, το πετρέλαιο, καλύπτοντας τη βασική ανάγκη της θέρμανσης σε σχολεία των ηπειρωτικών μας προορισμών.

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, μερικούς μήνες μετά τη δωρεά πετρελαίου, στο πλαίσιο του άξονα δράσης ΕΚΟ Mobility, που στοχεύει στην ενίσχυση της οικολογικής συμπεριφοράς των παιδιών, δωρήθηκαν 12 ποδήλατα στους μαθητές του επιμεθώριου Γυμνασίου του Δελβινακίου Ιωαννίνων.

Αρχικά, γνωρίζοντας την ακριβή ώρα άφιξης των ποδηλάτων, η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τα παιδιά πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανονικά το διάλειμμά τους, αλλά πως θα χρειαστεί να παραμείνουν στις αίθουσες, περιμένοντας μία μεγάλη έκπληξη. Στο μεταξύ, στο προαύλιο του σχολείου πραγματοποιούνταν η συναρμολόγηση των ποδηλάτων.

Στη συνέχεια, με την αγωνία και την αδημονία ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους, οι μαθητές παρακολούθησαν μία ομιλία από τη διευθύντριά τους και στη συνέχεια από τους εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων και της «Άγονης Γραμμής Γόνιμης», με σκοπό να γνωριστούν και να εξοικειωθούν με το πρόγραμμα και τις δράσεις τους.

Σταδιακά, όλα τα ποδήλατα ετοιμάστηκαν, και είχε έρθει η ώρα για την αποκάλυψη της έκπληξης! Τα παιδιά βγήκαν έξω και στην όψη των ποδηλάτων έμειναν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη. Έχοντας μείνει έκπληκτα και βαθιά συγκινημένα, δίσταζαν ακόμη και να τα αγγίξουν, ενώ μόνο μετά από την παρότρυνση όλων ανέβηκαν επάνω τους.

Λίγες μέρες αργότερα, οργανώθηκε για τα παιδιά μία μεγάλη ποδηλατική διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων, την οποία διένυσαν με ενθουσιασμό και εξαιρετική αντοχή! Από τότε, οι μαθητές του Γυμνασίου χρησιμοποιούν τα ποδήλατα σε καθημερινή βάση, για να πηγαινοέρχονται από και προς στο σχολείο. Το ποδήλατο, έτσι, έχει γίνει το βασικό μέσο μετακίνησής τους, εκπληρώνοντας όλους τους αρχικούς μας στόχους!

Από τη Βοβούσα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 η πρωτοβουλία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, όπου προσφέρθηκαν 1500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στο Δημοτικό σχολείο της περιοχής. Με χαμόγελα υποδέχθηκαν οι μικροί μαθητές και η δασκάλα του σχολείου, τους υπεύθυνους διανομής πετρελαίου της ΕΚΟ!

“Ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά πετρελαίου που έγινε χάρη σε εσάς στο ορεινό μας σχολείο. Ελπίζουμε να συνεχίσετε ακούραστα το πολύτιμο έργο σας”, δήλωσε η προϊσταμένη του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βοβούσας, Χριστίνα Δελλή.

Μέσα στους επόμενους μήνες, ακολούθησε η προσφορά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία μερικών ακόμη προορισμών. Στις 13 Φεβρουαρίου 2015, ο Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων προχώρησε στην ευγενική χορήγηση πετρελαίου στο Δημοτικό αλλά και στο Γυμνάσιο Δελβινακίου, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, η ενέργεια αυτή επεκτάθηκε και στο Δημοτικό Σχολείο στο Πάπιγκο. Η ανιδιοτελής αυτή προσφορά δεν περιορίστηκε στα παραπάνω σχολεία, αλλά επεκτάθηκε στις 5 Μαρτίου και στο Δημοτικό στους Μηλιωτάδες. Τέλος, υπήρξε πρόνοια για την κάλυψη των αναγκών και του παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ