Παρεμβάσεις

paremvaseis-25Υπό το έμπειρο και ακούραστο βλέμμα των συνεργατών μας, οι μαθητές  μοιράζονται βαθιές οικολογικές ανάσες με μηχανικούς, επιστήμονες και ειδικούς επαγγελματίες – λάτρεις της φύσης, φυτεύοντας τους σπόρους για ένα πράσινο αύριο. Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις στα σχολεία της Σκοπέλου και της Σερίφου συμπεριλαμβάνουν περίπτερο ενημέρωσης & περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και μια πρωτοποριακή υπαίθρια τοιχογραφία graffiti!

Περίπτερο ενημέρωσης & περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

9-13 Ιουνίου

Σκόπελος

Η τελευταία βδομάδα του σχολικού έτους έχει φτάσει κι οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων ανυπομονούν να βγουν από τις αίθουσες, καθώς το καλοκαίρι τους καλεί για παιχνίδι.

 

 

Κατά παράδοξο τρόπο, στη Σκόπελο οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο τους τα απογεύματα και μάλιστα ανυπομονούν να μπουν και πάλι στην τάξη τους!

Η απάντηση είναι το ΠΕΠΕ, ένα περίπτερο ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο θα φιλοξενείται εφεξής στο προαύλιο του 1o Πεπαρήθειου Δημοτικού σχολείου της Σκοπέλου.

Η σύλληψη της πρωτότυπης αυτής ιδέας, ο σχεδιασμός αλλά και η κατασκευή της υπαίθριας περιβαλλοντικής αίθουσας ανήκει στο Ινστιτούτο «Κοινός Τόπος».

Το Πράσινο Περίπτερο ήταν αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και προσπάθειας.Από τη μια η ομάδα του Κοινού Τόπου, όπου εργάστηκε νυχθημερόν για μια εβδομάδα, και από την άλλη οι μαθητές, που δημιούργησαν έναν καταπράσινο υπαίθριο χώρο με βότανα που δωρίθηκαν από τον Κήπο του Ιπποκράτη.

Την ίδια στιγμή, αρχίζουν να αναρωτιούνται ποιός θα φροντίζει τον κήπο τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που θα λείπουν κι πως θα διατηρείται πράσινος. Καθησυχάζονται αμέσως, όταν μαθαίνουν ότι το περίπτερο κλειδώνει και πως θα εγκατασταθεί μηχανισμός αυτόματου ποτίσματος. Τα πρώτα βήματα για μια φιλική προς το περιβάλλον στάση και αίσθημα ευθύνης έχουν ήδη γίνει…

Σ’ αυτό συνέβαλε κι η εποικοδομητική συζήτηση των παιδιών με την παιδαγωγό κα Κάραλη Νίκη, κατά την οποία οι μαθητές ερωτήθηκαν και έδωσαν απαντήσεις για ποιο λόγο είναι σημαντικό το περιβάλλον, τι είναι το ΠΕΠΕ και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος αυτοδιαχείρισης. Ακολούθησε βιωματικό θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά να «στήνουν» το δικό τους περιβαλλοντικό σενάριο,στο οποίο στη συνέχεια έγιναν πρωταγωνιστές.

Οι μαθητές ανοίγουν το ΠΕΠΕ σαν ακορντεόν και μεταφυτεύουν τα βότανα στα οικολογικά «ράφια», δημιουργώντας το δικό τους βοτανικό κήπο.

Στην ξύλινη πλευρά, που αποτελεί το κινητό μέρος της κατασκευής, τοποθετούνται ξύλινα ράφια για τη στέγαση βιβλιοθήκης με αντικείμενο την οικολογία και το περιβάλλον, ένα μεγάλο τραπέζι και καθίσματα. Δημιουργείται έτσι μια νέα σχολική υπαίθρια αίθουσα, όπου το μάθημα της περιβαλλοντικής αγωγής για την επόμενη σχολική χρονιά θα έχει άλλη μυρωδιά και αέρα.

Τα εγκαίνια του ΠΕΠΕ, ολοκληρώνονται με τελετή αγιασμού παρουσία μαθητών, γονέων και κατοίκων.

Οι μαθητές υποσχέθηκαν ότι επιστρέφοντας το Σεπτέμβρη θα αναλάβουν τη συντήρηση του ΠΕΠΕ.


ΦΟΡΕIΣ ΔΡΑΣΗΣ
Κήπος του Ιπποκράτη Κοινός Τόπος

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ