Εκδρομές

ekdromes-icon-25 Ανοίγοντας πανιά για ένα νέο ορίζοντα, όπου το γαλάζιο της θάλασσας δίνει τόπο στο πράσινο της ελπίδας, οι μαθητές μεταμορφώνονται σε οικολογικούς εξερευνητές. Σε δύο μοναδικές περιβαλλοντικές εξορμήσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος, τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση και εποικοδομητική επαφή με το περιβάλλον. Η πρώτη εκδρομή πραγματοποιήθηκε σε σύμπραξη με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη και η δεύτερη σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

27-29 Μαΐου

Καλπάκι

Την Παρασκευή 27 Μαίου, οι μικροί μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Καλπακίου, με την συνοδεία γονειών, δασκάλων, αλλά και εκπροσώπων της Άγονης Γραμμής Γόνιμης και των Ελληνικών Πετρελαίων, ξεκίνησαν για την τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή τους στην Θεσσαλονική. Μόλις έφτασαν εκεί, επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, όπου αρχικά ξεναγήθηκαν από το έμπειρο προσωπικό στην τεχνολογική έκθεση του μουσείου και ύστερα παρακολούθησαν ένα ντοκυμαντέρ με τίτλο: «Τα θαύματα του σύμπαντος» στο Πλανητάριο του κέντρου!

Την επόμενη ημέρα, το πρόγραμμα της εκδρομής ξεκίνησε με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν δυο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια. Το πρώτο είχε τίτλο: «Ανακαλύπτω το Αγρόκτημα μέσα από ένα μεγάλο παιχνίδι θησαυρού!»  και είxε ως σκοπό μέσα από ένα παιχνίδι περιπέτειας και γρίφων να εισάγει τους μαθητές στα είδη που καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα. Το παιχνίδι αυτό λειτουργεί ως μια εναλλακτική  ξενάγηση στο Αγρόκτημα της σχολής, η οποία κάνει την γνώση πιο ελκυστική στα παιδικά μάτια.

Το δεύτερο εργαστήριο ήταν το «Σιτάρι, από το Χωράφι στο Τραπέζι μας», στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές άλεσαν σιτάρι στον παραδοσιακό  πετρόμυλο, κοσκίνισαν, διαχώρισαν το σιμιγδάλι από το αλεύρι και έφτιαξαν χειροποίητη ζύμη για ψωμί. Ο σκοπός του εργαστηρίου ήταν μέσα από αυτή τη διαδικασία να εκτιμήσουν τα παιδιά το ρόλο των δημητριακών στη διατροφή μας, και την θέση τους στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.

Υστερα από αυτό το κουραστικό αλλά και ιδιαίτερο πρωινό του Σαββάτου, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Λούνα Πάρκ, για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν με τα συναρπαστικά, για μικρούς και μεγάλους, παιχνίδια!

Την επόμενη μέρα, οι μαθητές πήραν το δρόμο της επιστροφής και οπως είπαν και οι ίδιοι, η εκδρομή τους αυτή στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης τους έφερε πιο κοντά, τους γέμισε με ερεθίσματα και πολύ όμορφες αναμνήσεις.

Εκδρομή στην Αθήνα

8-14 Απριλίου

Καστελόριζο

Σε συνέχεια της περσινής τους συνεργασίας και τη Δημιουργία του Διαδικτυακού Μουσείου www.e-kastellorizo.gr, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη υποδέχθηκε φέτος τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καστελόριζου στην Αθήνα, από την Παρασκευή 8 έως την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Οι μαθητές ξεκίνησαν την εκδρομή τους με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη, όπου συμμετείχαν σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, χαλάρωσαν στο «Πανηγύρι» της σχολής και διασκέδασαν με τη συναυλία του συγκροτήματος «Μέλισσες».

Την Κυριακή, μια ιδιαίτερα απολαυστική βόλτα περίμενε τους μαθητές. Η περιήγηση στον Βράχο και στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε πιο διασκεδαστική και εκπαιδευτική από ποτέ, εγείροντας πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τα ευρήματα αλλά και ισάξιο κύμα θαυμασμού!

Επόμενη στάση ήταν το Πλανητάριο – Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση «Ο Ζωντανός Πλανήτης». Στη συνέχεια, συνάντησαν τους ανθρώπους της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου γνώρισαν καλύτερα την θαλάσσια χελώνα, τον αγώνα της για επιβίωση και τον τρόπο που ο άνθρωπος μπορεί να σταθεί δίπλα της σε αυτήν της την προσπάθεια.

Η Τρίτη 12 Απριλίου άρχισε από την Τελετή Αδελφοποίησης του Γυμνασίου και Λυκείου Καστελόριζου και της Σχολής Μωραΐτη. Στην τελετή παρευρέθη η διοίκηση της Σχολής Μωραϊτη, η μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου της Σχολής, εκπρόσωποι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» και η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Ελληνικών Πετρελαίων, κα Ράνια Σουλάκη, εκπροσωπώντας τον αποκλειστικό χορηγό του προγράμματος. Ύστερα, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Εκεί γνώρισαν τους μικροοργανισμούς και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν στο δύσκολο, για αυτούς, περιβάλλον.

Η Τετάρτη ήταν μια ευκαιρία για επαφή με την φύση, οι μαθητές έγιναν οι ίδιοι καλλιεργητές, φυτεύοντας ζαρζαβατικά στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κέντρο της Γης» στον Ίλιον.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου οι μαθητές και καθηγητές, πήραν το πλοίο για το Καστελόριζο. Οι αποσκευές τους όμως ήταν γεμάτες με εμπειρίες, γνώση, δημιουργικές σκέψεις και καινούριους φίλους! Ήταν σίγουρα μια εκδρομή που θα θυμούνται για πάντα!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ