Στόχοι: Νο 3 «Δράση για το κλίμα», Νο 7 «Φθηνή και καθαρή ενέργεια», Νο 9 «Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές», Νο 10 «Λιγότερες ανισότητες», Νο 13 «Δράση για το κλίμα».

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, είχαμε τη χαρά να «φιλοξενήσουμε» στο σχολείο μας την εκπαιδευτική βαλίτσα «Γη 2030» και να ασχοληθούμε με διάφορα θέματα, κυρίως με τους μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος και ήθελαν να ασχοληθούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους, έτσι, λοιπόν, χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας.

Αφιερώσαμε χρόνο στον 7 ο στόχο «Φθηνή και καθαρή ενέργεια», για να το συνδέσουμε με το μάθημα της Φυσικής και την «Ενέργεια». Μιλήσαμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είδαμε πως μπορούμε να επηρρέασουμε τα πάντα. Δώσαμε τις δικές μας λύσεις και προτάσεις για να προστατεύσουμε τη Γη μας, συνδέοντας έτσι τα παραπάνω με τη «Δράση για το κλίμα» (13 ος στόχος). Μια άλλη ομάδα ασχολήθηκε με τον 9 ο στόχο «Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές». Έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει και προσπάθησαν να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα, να γίνουν μικροί εφευρέτες.

Μιας και στο σχολείο μας συνυπάρχουν μαθήτες από διάφορες χώρες, θεωρήσαμε χρήσιμο να εξερευνήσαμε τον 10 ο στόχο «Λιγότερες ανισότητες». Όλα τα παιδιά σηκώθηκαν και μίλησαν για τον τόπο καταγωγής τους, τον έδειξαν στο χάρτη και μοίρασαν εικόνες και ιστορίες από τον τόπο τους με τους συμμαθητές του. Στόχος μας ήταν να βρούμε τι μας χωρίζει, τι μας ενώνει και να μάθουμε στο τέλος να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Στο τέλος ασχοληθήκαμε με τον 3 ο στόχο «Καλή υγεία και ευημερία». Συζητήσαμε για τον χαιρετισμό που απευθύνουμε όλοι μεταξύ μας. Τους εντυπωσίασε το γεγονός ότι η λέξη «γεια» που λέμε σε κάποιον είναι η ευχή μας προς αυτόν να έχει καλή υγεία, κάτι που δεν είχε περάσει ποτέ από τη σκέψη τους. Έπειτα, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας με την προτεινόμενη δραστηριότητα του συγκεκριμένου στόχου, οι μαθητές, έκλεισαν τα μάτια και χόρεψαν με τη μουσική, ο καθένας με το δικό του τρόπο και στο δικό του ρυθμό.
Ήταν μια πολύ όμορφη και δημιουργική εβδομάδα για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μακάρι να είχαμε χρόνο να επεξεργαστούμε κι άλλους στόχους. Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας προσφέρατε.
Οι μαθητές και η δασκάλα της Ε΄και Στ΄τάξης του Δημοτικού σχολείου της Τήλου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Share via
Copy link
Powered by Social Snap